Всесвітній день боротьби проти раку

Сьогодні, 4 лютого, відзначається Всесвітній день боротьби проти раку. У світі рак вбиває 8,8 мільйонів людей щороку. В Україні – більше мільйона онкохворих пацієнтів, щодня реєструється 373 нових випадки захворювання і щодня 164 людини помирають від раку.

Основні ризики виникнення злоякісних новоутворень – це: тютюнопаління, зловживання алкоголем, нездорове харчування, недостатня фізична активність, вплив навколишнього середовища, інфекції, що викликають онкологічні захворювання.

Відмовтесь від шкідливих звичок, дотримуйтесь здорового способу життя та проходьте профілактичні огляди, щоб зменшити ризик захворіти на рак.

Вживання тютюну є найбільш значимим фактором ризику розвитку раку. За даними ВООЗ, 22% онкохворих людей у світі помирають від раку, який виник внаслідок куріння.
 
 Відмовившись від куріння, ви зменшуєте ризик розвитку раку на 70%.

Пасивне куріння також шкідливе, уникайте його, оскільки пасивне куріння збільшує ризик розвитку раку легень та серцево-судинних захворювань. Ваш дім та офіс має бути вільний від тютюнового диму.
 
 Відмова від куріння та звільнення повсякденного життя від тютюнового диму – є першими двома «заповідями» проти раку. 

Тримайте вагу в нормі. Що більше в тілі жиру, то більше й ризику розвитку деяких видів онкологічних захворювань.
 
 Робіть кроки до здорової ваги за рахунок фізичної активності та здорового харчування.
 
 Як визначити здорову вагу саме для вашого тіла? Важливими є два показники – індекс маси тіла (ІМТ) та окружність талії. Окружність не має перевищувати у чоловіків 102 см, а у жінок – 85.
 
 А індекс маси тіла можна розрахувати за простою формулою:
 
 ІМТ = m/(h^2), де m — МАСА в кг, h — зріст в метрах, ^2 — піднесення до квадрату.
 
 Наприклад, розрахунок для людини масою 80 кг і з ростом 180 см матиме вигляд:
 
 ІМТ = 80/(1.8^2)=24,7.
 
 ІМТ має бути не нижчим за 18,5 і не вищим за 25. 
 
 ВООЗ визначає надлишкову вагу як ІМТ, що дорівнює або більше 25, а ожиріння – як ІМТ, що дорівнює або більше 30. 

Онлайн-калькулятор Індекса маси тіла

Будьте фізично активними. Обмежуйте час сидіння та прагніть займатися фізичними навантаженнями принаймні 30 хвилин на день.
 
 Дітям і підліткам варто займатися фізичною активністю (це будь-яка активність, що пришвидшує серцебиття і робить дихання важчим) принаймні 60 хвилин на день.
 
 Оберіть вид фізичної активності, який до вподоби саме вам: біг, прогулянка на свіжому повітрі, прибирання квартири, катання на велосипеді, гра в футбол тощо. 

Для попередження онкологічних захворювань дуже важливо правильно харчуватись. 
 
 Згідно з національними рекомендаціями здорового харчування в Україні, які були прийняті наприкінці минулого року, варто з’їдати не менше 300г овочів на добу. Найкраще додавати їх до кожного прийому їжі — цілий овоч чи кілька ложок салату до страви. Бажано, щоб вони становили приблизно від чверті до третини вашого раціону. Це не стосується картоплі, адже вона крохмалиста, містить мало клітковини і багато калорій. Їжте капусту, огірки, листя салату, цибулю, гарбуз, моркву, перець, помідор, редьку та інші овочі і зелень.
 
 Прагніть вживати одну порцію (75г) бобових на добу — квасолю, горох, червону чечевицю та нут. Більше рекомендацій зі здорового харчування – на сайті:
 
 https://www.prozdorove.com.ua/

Уникайте частого споживання харчових продуктів і страв зі значним вмістом цукру, солі та надмірним вмістом жиру.
 
 Вживайте не більше 50г цукру (10 чайних ложок) на день. Але прагніть до зменшення цієї порції ще вдвічі — до 25г. Пам’ятайте, що цукор є не лише в солодощах, а й у напоях.
 Споживайте менше оброблених продуктів, в яких забагато солі та жиру: готових соусів, консервів, копченого, ковбас, паштетів, їжі швидкого приготування.
 
 Коли готуєте вдома, кладіть у страви менше солі, цукру та жирних продуктів. Так, навіть соус можна зробити здоровішим, замінивши у ньому сіль на спеції.
 
 Переходьте на йодовану сіль. Споживання солі за добу не має перевищувати 5г (1 чайна ложка). 
 
 М’ясо є смачним харчовим продуктом зі збалансованим складом незамінних амінокислот. Водночас, доцільно обмежити споживання свинини, яловичини та баранини менше 500г на тиждень, при цьому слід споживати якомога менше оброблених м’ясних продуктів (ковбас, сосисок, паштетів, напівфабрикатів тощо). 
 
 М’ясо птиці, не поступаючись за харчовою цінністю іншим видам м’яса, не спричинює при регулярному споживанні збільшення ризику раку кишківника. Тому таке м’ясо є більш здоровим вибором, якщо ви споживаєте страви з м’яса.
 
 Дізнайтеся більше про тарілку здорового харчування та завантажте повний текст ключових рекомендацій щодо здорового харчування дорослих на нашому сайті: https://goo.gl/Xs4eEo

Зловживання алкоголем підвищує ризик захворювання на рак. Європейський регіон ВООЗ має найбільші показники вживання алкоголю в світі. 
 
 За даними ВООЗ, доведено зв’язок між вживанням алкоголю та 7 видами раку. Основним канцерогенним компонентом алкоголю є етанол, який міститься у всіх типах алкогольних напоїв. Етанол пошкоджує клітини таким чином, що робить їх більш схильними до злоякісних змін. Він також впливає на жіночі гормони, стимулює розростання клітин та збільшує ризик раку молочної залози. При поєднанні алкоголю з курінням швидкість пошкодження тканин зростає, і в результаті збільшується ризик розвитку раку.
 
 Існує чіткий зв’язок між кількістю спожитого алкоголю та ризиком виникнення раку. Наприклад, жінка, яка вживає 4 бокали вина щоденно, збільшує ризик розвитку раку молочної залози на 50%. Якщо збільшити дозу алкоголю до 8 келихів на день, ризик захворювання на рак зростає на 130%.
 
 Варто пам’ятати — безпечної дози алкоголю взагалі не існує, тобто навіть невеликі обсяги споживання становлять ризик для здоров’я. І навпаки: будь-яке зменшення споживання алкоголю знижує ризики розвитку онкологічних захворювань.

Ультрафіолетове випромінення є одним із факторів, які збільшують ризик захворіти на рак. Таке випромінення, в тому числі і сонячне, є канцерогенним для людини та провокує основні типи раку шкіри. 
 
 За даними ВООЗ, 4-х з 5-ти випадків захворювання на рак шкіри можна попередити. Для цього дотримуйтесь основних правил:
 
 • Обмежте час перебування на полуденному сонці. Ультрафіолетове випромінення найбільш інтенсивне з 10:00 до 16:00. За можливості обмежте перебування на сонці в ці години.
 
 • Перебувайте в тіні. Намагайтесь сховатися в тінь, коли промені сонця найбільш інтенсивні. Але зважайте на те, що тінь від дерев, парасольок і тентів не забезпечує повний захист від сонця.
 
 • Носіть одяг, який дозволяє уникнути надмірної дії сонця: головний убір з широкими крисами, просторий і легкий одяг.
 
 • На відкриті частини тіла (обличчя, руки) наносьте сонцезахисні засоби з фактором захисту SPF 30+. Наносити їх необхідно кожні 2 години або після купання, ігор на свіжому повітрі тощо.
 
 • Уникайте використання пристроїв для штучної засмаги. Вони здійснюють шкідливий вплив на шкіру, їх краще взагалі не використовувати. 
 
 Захищайте шкіру від ультрафіолету!

Грудне вигодовування знижує ризик захворіти на рак.
 Народження дитини, а також тривале грудне вигодовування, якщо це можливо (рік і більше), знижує ризик розвитку раку у жінок.
 
 Жінки, які годують грудьми протягом тривалого періоду, мають менший ризик розвитку раку молочної залози в майбутньому, ніж жінки, які не здійснюють грудне вигодовування.
 
 Чим довше жінка годує грудьми, тим більше вона захищається від раку молочної залози. Зниження ризику становить близько 4% для кожного 12-місячного грудного вигодовування. Народження дитини саме по собі також зменшує ризик раку молочної залози. 
 
 Грудне вигодовування має ряд переваг для вашої дитини. Молоко матері є найкращою їжею для немовлят та надає їм багато переваг для здоров’я, оскільки містить усі поживні речовини, вітаміни та мінерали, які потребує ваша дитина протягом перших 6 місяців життя. Грудне молоко також допомагає захистити дитину від загальних дитячих захворювань та інфекційних захворювань. 
 
 Більше того, грудне вигодовування сприяє більш швидкому поверненню ваги жінки до тієї, яка була до вагітності.