Зміни у тестуванні на COVID-19 на первинній ланці медичної допомоги. 

Коментує – Андрій Пароля, директор КНП “ЦПМСД “ПІВНІЧНИЙ” РМР

Реформа первинки стартувала у квітні 2018 року. Тож майже три роки українці мають можливість вільно обирати свого лікаря. Незалежно від місця прописки та від того, в якому закладі – комунальному чи приватному – працює лікар, який має договір з НСЗУ. Пацієнт отримує безоплатно весь обсяг послуг, передбачений Програмою медичних гарантій.

 

  • Для своєчасного виявлення інфікованих коронавірусом, розширення доступу до тестування та ефективнішому подоланню пандемії, керівник робіт з ліквідації наслідків медико-біологічної надзвичайної ситуації природного характеру державного рівня, пов’язаної з поширенням коронавірусної хвороби, прийняв розпорядження №157, згідно з яким тестування пацієнтів на ковід тепер є частиною послуги  на первинному рівні медичної допомоги та при амбулаторній допомозі. 
  • З 22 грудня минулого року відбір матеріалів у хворих на ковід або підозрою на нього для тестування та їх транспортування у лабораторний центр МОЗ є складовою частиною медичних послуг надавача первинної медичної допомоги.
  • Відповідно до оновленого порядку реалізації Програми медичних гарантій, у 1 кварталі цього року не буде пакету послуг для мобільних бригад, що відбирають матеріал для тестування у пацієнтів з підозрою на COVID-19.

Натомість Центри надання первинної меддопомоги створюють пункти тестування. Медики виїжджають до тих пацієнтів, які не можуть дістатися до пунктів самостійно. Також Центри медико-санітарної допомоги мають можливість домовитися між собою та створити спільні пункти тестування або мобільні бригади.

  • До стандарту первинної медичної допомоги додано скринінгове обстеження – тестування методом експрес-діагностики – швидкий тест на антиген, результат якого можна отримати через 15 хвилин після тестування.
  • Швидкі тести надходять до регіональних Департаментів охорони здоров’я. Вони ж розподілятимуть потрібну кількість тестів на заклади охорони здоров’я, які надають первинну медичну допомогу.

Скринінгове дослідження на визначення антигену SARS-CoV-2 проводять:

  • людям з підозрою на COVID-19;
  • людям з симптомами тяжкого гострого респіраторного синдрому, інших ГРВІ або з ознаками пневмонії;
  • пацієнтам, які підлягають плановій госпіталізації;
  • особам, які були у тісному контакті з хворим на COVID-19 та тим, хто повернувся з регіонів, де зафіксовано масштабне поширення COVID-19. 

Скринінгове дослідження проводиться за умови наявності відповідних тестів у медичному закладі.